Meklēt

Preses relīzes

Uztura speciālisti un ārsti visā pasaulē atzīst, ka piens un tā produkti ir neatņemama veselīga uztura piramīdas sastāvdaļa. Daudz ir dzirdēts par pienu un tā labvēlīgu ietekmi uz kaulu veselību, taču nedrīkst aizmirst, ka, pienu pārveidojot, gala produkta īpašības var uzlaboties vēl vairāk. Piens ir bagāts ar kalciju un olbaltumvielām, savukārt raudzēti jeb fermentēti piena produkti ar tā saucamajām “labajām” baktērijām  ir ne tikai labs kalcija un olbaltumvielu avots, bet arī sargā un lolo mūsu zarnu traktu. Par to, kur slēpjas raudzēto piena produktu burvība, stāsta uztura speciāliste un uzturzinātnes maģistre Ksenija Andrijanova.

1. Raudzēti piena produkti palīdz uzturēt zarnu trakta veselību

Nav noslēpums, ka mūsu zarnu trakts kalpo par dzīvesvietu lielajai mikroorganismu komūnai. Šie mikroorganismi ir daudzu apjomīgu un nopietnu pētījumu varoņi, jo palīdz pasargāt organismu no kaitīgajām vielām, veicina gremošanas procesu, un, iespējams, ietekmē pat nervu sistēmas darbību. Izrādās, šādus vērtīgus veselības palīgus mēs varam uzņemt arī ar pārtiku, lietojot uzturā raudzētus piena produktus, piemēram, Lakto, kas dāsnā daudzumā satur vērtīgās acidofīlās un bifidobaktērijas. Tās baktērijas sauc arī par probiotikām — ar šo jēdzienu ir pazīstami visi, kas antibiotiku kursa dēļ izjuta gremošanas traucējumus, ko izraisa traucēts mikrofloras līdzsvars. Probiotikas, iedzīvojoties zarnu traktā, atjauno izjaukto mikroorganismu līdzsvaru un novērš antibiotiku izraisīto caureju un citus nepatīkamus simptomus. Tāpēc, bez šaubām — raudzēti piena produkti palīdz uzturēt zarnu trakta veselību, un tos ir ieteicams lietot ikdienā, neaizmirstot arī kopumā ēst pēc iespējas veselīgāk.

2. Der laktozes nepanesības slimniekiem

Viens no mītiem, kas vajā laktozes nepanesības slimniekus, ir uzskats, ka tiem ir liegti jebkādi piena produkti. Tā nav taisnība. Kāpēc? Izskatīsim raudzēto piena produktu rašanās mehānismu! Raudzēšana ir process, kura ietvaros pienam tiek pievienotas īpašas, labas baktērijas,  kas piena cukuru laktozi apēd un pārvērš pienskābē, tādejādi to neitralizējot. Procesā skābpiena dzēriens iegūst arī tam raksturīgu konsistenci, patīkami skābu garšu un smaržu. Novērojumi un pētījumi parāda, ka lielākajai daļai laktozes nepanesības slimnieku raudzēti piena produkti neizraisa nepatīkamas reakcijas, tāpēc ir droši lietojami uzturā.

3. Raudzētajiem piena produktiem ir arī citas noderīgas funkcijas

Runājot par raudzēto piena produktu labvēlīgu ietekmi uz zarnu traktu, dažreiz mēdzam aizmirst par citām to funkcijām. Pētījumi liecina, ka raudzēti piena produkti, piemēram, Lakto var samazināt holesterīna daudzumu asinīs, pasargāt no sirds-asinsvadu saslimšanām un  palīdzēt noturēt svaru pēc tā samazināšanas. Noris arī pētījumi par skābpiena dzērienu iespēju samazināt asinsspiedienu hipertensijas slimniekiem. Nevar noliegt — šie ir produkti ar  labvēlīgu ietekmi un milzīgu potenciālu nākotnē.

Kāds daudzums raudzētā piena dzēriena ieteicams labas veselības uzturēšanai? Nav definēts konkrēts daudzums, un tas, turklāt, var atšķirties atkarībā no vecuma, dzimuma un fiziskās aktivitātes līmeņa, taču viena deva jeb 200 mililitri šāda produkta kā otrās brokastis, launags vai uzkoda ir lieliska ideja!

 

22.06.2018 9:59

“FOOD UNION” GRUPA LATVIJĀ SAGLABĀ APGROZĪJUMU 116 MILJONU EIRO APMĒRĀ UN PAR 18% KĀPINA EKSPORTA IEŅĒMUMUS

Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union aizvadītajā gadā saglabājis kopējo apgrozījumu 2016.gada līmenī, tam sasniedzot gandrīz 116 miljonus eiro. Food Union uzņēmumu grupā ietilpstošās AS Rīgas piena kombināts un tās meitas uzņēmuma AS Valmieras piens kopējais apgrozījums 2017.gadā sasniedza 82,4 miljonus eiro, bet SIA Rīgas piensaimnieks apgrozījums bija 33,5 miljoni eiro. 

Lasīt vairāk
28.05.2018 9:38

VISLATVIJAS SALDĒJUMA FESTIVĀLĀ APĒSTI 45 TŪKSTOŠI SALDĒJUMU UN IZVĒLĒTA JAUNĀ “JŪRMALAS SALDĒJUMA” GARŠA

Ieskandinot vasaras sezonas sākumu, 26.maijā Dzintaru pludmalē aizvadīts “Vislatvijas saldējuma festivāls”, kas pulcēja desmitiem tūkstošiem saldummīļu. Kopumā festivālā apēsts rekordliels saldējumu daudzumus – apmēram 4 tonnas jeb 45 tūkstoši porcijas, starp kuriem bija gan dažādi iecienīto zīmolu “Ekselence”, “Pols”, “Tio”, “Kārums” un “Rasēns” saldējumi, gan tādu Latvijas mājražotāju kā “Marybella”, “Gogelmogels”, “Skrīveru mājas saldējums”, “Rullējums”, “Grasbergs” un “Siguldas saldējums” atvēsinošie gardumi. Pasākumu organizēja Latvijas vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union - tradicionālo Jūrmalas Kūrorta svētku ietvaros.

Lasīt vairāk
25.05.2018 10:10

100 saldējuma veidi, koncerti un izklaides - rīt Jūrmalā notiks “Vislatvijas Saldējuma festivāls”

Jau rīt, 26.maijā, Jūrmalas Kūrortsvētku ietvaros norisināsies “Vislatvijas Saldējuma festivāls”, kas simboliski atklās vasaras un saldējuma ēšanas sezonu. Mazie un lielie aukstā garduma cienītāji visas dienas garumā par īpaši pievilcīgām cenām varēs nobaudīt dažnedažādus saldējumus, desertus un kokteiļus no tādiem iecienītiem saldējuma zīmoliem kā “Pols”, “Ekselence”, “Tio”, “Kārums” un “Rasēns”. Festivāla viesi varēs našķēties arī ar saldējumiem no tādiem Latvijas mājražotājiem kā “Marybella”, “Gogelmogels”, “Skrīveru mājas saldējums”, “Rullējums”, “Grasbergs” un “Siguldas saldējums”. 

Lasīt vairāk
Vairāk jaunumu

Mediju kontaktpersona

Ērika Kirsone-Kriviņa 

As "Rīgas piena kombināts" sabiedrisko attiecību konsultante

erika.kirsone-krivina@mmacomms.lv

+371 26390540