Meklēt

Preses relīzes

Grāmata “Latvietis. 100 nacionālās īpatnības”, kuru sastādījis, skaidrojis un komentējis Ilmārs Šlāpins, ir stāsts par mums pašiem jeb rokasgrāmata par koši pelēko latvieti. Tā tapusi sieriņa Kārums virsvadībā, apkopojot tipisko latviešu spilgtākās īpatnības – vērojot viņus, izzinot domas, klausoties izteikumus, – tādā veidā atklājot patieso simtgades latviešu tēlu.

Sieriņš Kārums ar Latvijas vadošā piena pārstrādes uzņēmuma Food Union atbalstu aicinājis tipiskos latviešus dalīties ar savām raksturīgākajām īpatnībām, kā rezultātā tapusi aizraujoša un interesanta latvietības rokasgrāmata. “Latvietis. 100 nacionālās īpatnības” ir inteliģents un asprātīgs skatījums uz mums pašiem, latviešiem, kuriem trauki plīst uz laimi un spoguļi uz nelaimi, kuri joprojām pie tējas liek trīs gabaliņus cukura, jo agrāk Latvijā bija trīs cukurfabrikas, kuriem mīļākais kārums ir sieriņš šokolādē un kuri ar krējumu var apēst jebko…

Ilva Veidemane, “Kārums” zīmola vadītāja: “Mums pašiem, latviešiem, nemaz nav tik viegli izskaidrot citiem - kādēļ rīkojamies  un esam  tādi, kādi esam? Tādēļ sieriņš Kārums nāca palīgā, vēršoties pie Latvijas iedzīvotājiem ar jautājumu - kas tad īsti ir raksturīgs latviešiem? Mēs zinām, ka latvieši lieki nerunā, taču ar patiesu sirsnību un atklātību apvelta tos, kurus pazīst un kam uzticas. Atsaucoties #SieriņšSaprot iniciatīvai, akcijā iesaistījās vairāki tūkstoši cilvēku, aktīvi iesūtot savus novērojumus un vērtējot, kādas tad īsti ir latvieša nacionālās īpatnības. Rezultātā ir tapusi grāmata, kas Latvijas iedzīvotāju sirdis ir uzrunājusi jau no pirmā acu skatiena – pirmajās pārdošanas nedēļās iekļuvusi grāmatnīcu „Jānis Roze“ un „Valters un Rapa“ TOP10 pirktāko grāmatu sarakstos”.

Ilmārs Šlāpins, grāmatas sastādītājs, skaidrotājs un komentētājs: “Ikvienas nācijas pašapziņa un identitāte ir cieši saistīta ar spēju pasmieties pašiem par sevi – tā ne tikai liecina par nacionālu briedumu, bet arī ļauj saskatīt to unikālo un vērtīgo, kas mūs atšķir un vieno. Latvieša humora izjūta vienmēr bijusi ļoti smalks un sarežģīts mehānisms, ko ne vienmēr pat viņam pašam izdodas iedarbināt, kur nu vēl saprast. Apkopojot, analizējot un komentējot latviešu priekšstatus par to, kas ir viņu spilgtākās nacionālās īpatnības valsts simtgades brīdī, nācās atrast robežu, pie kuras latvietis var pasmieties par savu pesimismu, jūsmot par savu neparastumu vai samiernieciski ļauties sarkastiskam domugraudam par savu nespēju piemēroties apkārtējai pasaulei. Tā rezultātā ir tapusi rokasgrāmata, kas vienlaicīgi ir arī enciklopēdija, skaidrojošā vārdnīca, joku un aforismu krājums, kam rodama vieta ikviena latvieša dīvāna pagalvī.

Grāmatas ievadvārdi vēsta, ka latvieti vienmēr ir interesējusi atbilde uz kutinoši dziļo un aizkustinoši naivo jautājumu “Kas es esmu?”. “Latvietis. 100 nacionālās īpatnības” ļaus mums mācīties sevi iepazīt un pieņemt. Arī citu tautu pārstāvjiem sniegs priekšstatu par mūsu būtību.

Tas noderēs gan vēsturniekiem pēc 1000 gadiem, gan Holivudai jau šodien, jo latvietis vēlas, lai par viņu runā arī ārzemēs, turklāt runātajam noteikti jābūt “precīzam un patiesam”.

2018. gada vasarā, atsaucoties sieriņa Kārums iniciatīvai #SieriņšSaprot, visi sieriņa draugi, kuri to pazīst jau kopš senseniem laikiem, dalījās ar to, kādas, viņuprāt, ir problēmas, situācijas un izteikumi, kas vislabāk raksturo mūsdienu latvieti un viņa priekšstatus par sevi. Kā rezultātā tika savāktas 1611 īpatnības, kas mūs raksturo, veidojot mūsu redzējumu pašiem par sevi. Tas sastāv no sīkumiem, ar kuriem saskaramies savā ikdienā, mūsu bažām un raizēm, cerībām, aizspriedumiem, ticējumiem, izpratnes par to, kas ir un kas nav pareizi, attieksmes pret valsti, darbu, valodu un pašiem pret sevi. Taču tieši šīs, iespējams sīkās, bet ļoti būtiskās lietas, ir tās, kuras mūs padara unikālus.

Grāmatas “Latvietis. 100 nacionālās īpatnības” ideju izstrādāt sieriņam Kārums palīdzēja reklāmas aģentūra VUCA, bet to dzīvē realizēt - redaktors Ilmārs Šlāpins, ilustrators Reinis Pētersons un tulkotājs Juris Kaža. Savukārt dienas gaismu grāmata ieraudzīja pateicoties izdevniecībai “Satura darbnīcai TAPT” un pašlaik pieejama “Zvaigzne ABC”, “Jānis Roze”, “Valters un Rapa”, kā arī citās grāmatnīcās visā Latvijā.

 

Par Food Union
Food Union ir lielākais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, kā arī vadošais saldējuma ražotājs Baltijas valstīs. Food Union grupa apvieno trīs lielākos piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmumus Latvijā – “Rīgas piena kombināts”, “Valmieras piens” un “Rīgas piensaimnieks”, lielāko saldējuma ražotāju Igaunijā “Premia”, lielāko saldējuma ražotāju Dānijā “Premier Is” un saldējuma izplatītāju “Hjem Is”, saldējuma ražotāju Norvēģijā “Isbjørn Is”, saldējuma ražotāju Rumānijā “Alpin57Lux” un saldējuma ražotāju Baltkrievijā “Ingman Ice Cream”.

Papildu informācijai:
Ērika Kirsone-Kriviņa
Food Union sabiedrisko attiecību konsultante
erika.kirsone-krivina@mmacomms.lv
T: +371 26390540 

28.05.2019 12:00

FOTO: ČETRI SALDĀKIE “SALDĒJUMA FESTIVĀLA” MIRKĻI

 

Sestdien, 25.maijā, Jūrmalas Kūrorta svētku ietvaros pozitīvu emociju piepildīts norisinājās vasaras sezonas garšīgākais pasākums – “Saldējuma festivāls”. Skaistajā Dzintaru pludmalē pulcējās desmitiem tūkstoši saldējummīļu, lai baudītu koncertus, piedalīties dažādās interesantās aktivitātēs, un, protams, arī lai našķēties ar vairāk kā 100 dažādiem saldējuma veidiem no visas Latvijas. Kuri bija “saldākie” Saldējuma festivāla mirkļi? Aicinām lasīt zemāk un ieskatīties bilžu galerijā.

Lasīt vairāk
22.05.2019 9:00

“Rasēns” Dakteriem Klauniem šogad ziedo gandrīz 20 tūkstošus eiro

“Food Union” jau sesto gadu pēc kārtas atbalsta Dakterus Klaunus, šogad viņu darbībai kopā ar “Rasēns” pircējiem ziedojot 19 464,81 eiro. Noslēdzoties biedrības “Dr.Klauns” labdarības akcijai ar saukli “Palīdzi Dakteram Klaunam būt tur, kur viņu gaida!”, kopumā tika saziedoti 68 190 eiro, kas palīdzēs turpināt viņu darbu Latvijas slimnīcās, kā arī atklāt Dakteru Klaunu jauno skolu. 

Lasīt vairāk
21.05.2019 12:00

SALDĒJUMS PAR BRĪVU, “BERMUDU DIVSTŪRIS” UN CITI PĀRSTEIGUMI – SESTDIEN UZ JŪRMALU AICINA “SALDĒJUMA FESTIVĀLS”

Kas var būt labāks par saldējumu? Tikai ļoti daudz saldējumu, kas apēsti skaistajā Dzintaru pludmalē, klausoties “Bermudu Divstūra” un citu mūziķu koncertus! Šos un citus pārsteigumus  lielos un mazos, ģimenes un draugus šo sestdien, 25.maijā, aicina baudīt “Vislatvijas Sadējuma festivāls”. Pasākums notiks Jūrmalas Kūrorta svētku ietvaros un tas solās kļūt par vasaras sākuma gardāko notikumu.  

Lasīt vairāk
Vairāk jaunumu

Mediju kontaktpersona

Ērika Kirsone-Kriviņa 

As "Rīgas piena kombināts" sabiedrisko attiecību konsultante

erika.kirsone-krivina@mmacomms.lv

+371 26390540