Meklēt

Preses relīzes

Grāmata “Latvietis. 100 nacionālās īpatnības”, kuru sastādījis, skaidrojis un komentējis Ilmārs Šlāpins, ir stāsts par mums pašiem jeb rokasgrāmata par koši pelēko latvieti. Tā tapusi sieriņa Kārums virsvadībā, apkopojot tipisko latviešu spilgtākās īpatnības – vērojot viņus, izzinot domas, klausoties izteikumus, – tādā veidā atklājot patieso simtgades latviešu tēlu.

Sieriņš Kārums ar Latvijas vadošā piena pārstrādes uzņēmuma Food Union atbalstu aicinājis tipiskos latviešus dalīties ar savām raksturīgākajām īpatnībām, kā rezultātā tapusi aizraujoša un interesanta latvietības rokasgrāmata. “Latvietis. 100 nacionālās īpatnības” ir inteliģents un asprātīgs skatījums uz mums pašiem, latviešiem, kuriem trauki plīst uz laimi un spoguļi uz nelaimi, kuri joprojām pie tējas liek trīs gabaliņus cukura, jo agrāk Latvijā bija trīs cukurfabrikas, kuriem mīļākais kārums ir sieriņš šokolādē un kuri ar krējumu var apēst jebko…

Ilva Veidemane, “Kārums” zīmola vadītāja: “Mums pašiem, latviešiem, nemaz nav tik viegli izskaidrot citiem - kādēļ rīkojamies  un esam  tādi, kādi esam? Tādēļ sieriņš Kārums nāca palīgā, vēršoties pie Latvijas iedzīvotājiem ar jautājumu - kas tad īsti ir raksturīgs latviešiem? Mēs zinām, ka latvieši lieki nerunā, taču ar patiesu sirsnību un atklātību apvelta tos, kurus pazīst un kam uzticas. Atsaucoties #SieriņšSaprot iniciatīvai, akcijā iesaistījās vairāki tūkstoši cilvēku, aktīvi iesūtot savus novērojumus un vērtējot, kādas tad īsti ir latvieša nacionālās īpatnības. Rezultātā ir tapusi grāmata, kas Latvijas iedzīvotāju sirdis ir uzrunājusi jau no pirmā acu skatiena – pirmajās pārdošanas nedēļās iekļuvusi grāmatnīcu „Jānis Roze“ un „Valters un Rapa“ TOP10 pirktāko grāmatu sarakstos”.

Ilmārs Šlāpins, grāmatas sastādītājs, skaidrotājs un komentētājs: “Ikvienas nācijas pašapziņa un identitāte ir cieši saistīta ar spēju pasmieties pašiem par sevi – tā ne tikai liecina par nacionālu briedumu, bet arī ļauj saskatīt to unikālo un vērtīgo, kas mūs atšķir un vieno. Latvieša humora izjūta vienmēr bijusi ļoti smalks un sarežģīts mehānisms, ko ne vienmēr pat viņam pašam izdodas iedarbināt, kur nu vēl saprast. Apkopojot, analizējot un komentējot latviešu priekšstatus par to, kas ir viņu spilgtākās nacionālās īpatnības valsts simtgades brīdī, nācās atrast robežu, pie kuras latvietis var pasmieties par savu pesimismu, jūsmot par savu neparastumu vai samiernieciski ļauties sarkastiskam domugraudam par savu nespēju piemēroties apkārtējai pasaulei. Tā rezultātā ir tapusi rokasgrāmata, kas vienlaicīgi ir arī enciklopēdija, skaidrojošā vārdnīca, joku un aforismu krājums, kam rodama vieta ikviena latvieša dīvāna pagalvī.

Grāmatas ievadvārdi vēsta, ka latvieti vienmēr ir interesējusi atbilde uz kutinoši dziļo un aizkustinoši naivo jautājumu “Kas es esmu?”. “Latvietis. 100 nacionālās īpatnības” ļaus mums mācīties sevi iepazīt un pieņemt. Arī citu tautu pārstāvjiem sniegs priekšstatu par mūsu būtību.

Tas noderēs gan vēsturniekiem pēc 1000 gadiem, gan Holivudai jau šodien, jo latvietis vēlas, lai par viņu runā arī ārzemēs, turklāt runātajam noteikti jābūt “precīzam un patiesam”.

2018. gada vasarā, atsaucoties sieriņa Kārums iniciatīvai #SieriņšSaprot, visi sieriņa draugi, kuri to pazīst jau kopš senseniem laikiem, dalījās ar to, kādas, viņuprāt, ir problēmas, situācijas un izteikumi, kas vislabāk raksturo mūsdienu latvieti un viņa priekšstatus par sevi. Kā rezultātā tika savāktas 1611 īpatnības, kas mūs raksturo, veidojot mūsu redzējumu pašiem par sevi. Tas sastāv no sīkumiem, ar kuriem saskaramies savā ikdienā, mūsu bažām un raizēm, cerībām, aizspriedumiem, ticējumiem, izpratnes par to, kas ir un kas nav pareizi, attieksmes pret valsti, darbu, valodu un pašiem pret sevi. Taču tieši šīs, iespējams sīkās, bet ļoti būtiskās lietas, ir tās, kuras mūs padara unikālus.

Grāmatas “Latvietis. 100 nacionālās īpatnības” ideju izstrādāt sieriņam Kārums palīdzēja reklāmas aģentūra VUCA, bet to dzīvē realizēt - redaktors Ilmārs Šlāpins, ilustrators Reinis Pētersons un tulkotājs Juris Kaža. Savukārt dienas gaismu grāmata ieraudzīja pateicoties izdevniecībai “Satura darbnīcai TAPT” un pašlaik pieejama “Zvaigzne ABC”, “Jānis Roze”, “Valters un Rapa”, kā arī citās grāmatnīcās visā Latvijā.

 

Par Food Union
Food Union ir lielākais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, kā arī vadošais saldējuma ražotājs Baltijas valstīs. Food Union grupa apvieno trīs lielākos piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmumus Latvijā – “Rīgas piena kombināts”, “Valmieras piens” un “Rīgas piensaimnieks”, lielāko saldējuma ražotāju Igaunijā “Premia”, lielāko saldējuma ražotāju Dānijā “Premier Is” un saldējuma izplatītāju “Hjem Is”, saldējuma ražotāju Norvēģijā “Isbjørn Is”, saldējuma ražotāju Rumānijā “Alpin57Lux” un saldējuma ražotāju Baltkrievijā “Ingman Ice Cream”.

Papildu informācijai:
Ērika Kirsone-Kriviņa
Food Union sabiedrisko attiecību konsultante
erika.kirsone-krivina@mmacomms.lv
T: +371 26390540 

12.12.2018 13:00

“RASĒNS” KLĀSTAM PIEVIENOJAS DIVI JAUNI JOGURTI AR KONFEKTĒM

Latvijā vadošais piena pārstrādes uzņēmums Food Union ir paplašinājis bērnu iecienītā zīmola Rasēns produktu klāstu ar diviem jauniem jogurtiemTie ir pieejami ar vaniļas un zemeņu-banānu garšu, un tos papildina piena šokolādes konfektes cukura glazūrā.

Lasīt vairāk
29.11.2018 17:24

Rīgas Piena Kombināts īsteno pētījumu par jaunu saldējuma produktu izstrādi

AS „Rīgas Piena Kombināts” īsteno individuālo pētījumu numurs 1.2.1.1/16/A/004 “Jaunu saldējuma produktu izstrāde” Latvijas pārtikas kompetences centra (turpmāk - LPKC) projekta  ietvaros.

Lasīt vairāk
27.11.2018 9:40

Ksenija Andrijanova: ko vajag zināt par cukuru

Cukurs ir viens no tiem pārtikas produktiem, kas jau gadu desmitiem ir skandālu un strīdu iemesls — vieni uzskata, ka tā ir baltā nāve, un pat kripatiņa cukura neatgriezeniski bojā veselību, kamēr citi patērē cukurotus ēdienus un dzērienus, bēdu nezinot. Kā vienmēr, taisnība ir kaut kur pa vidu. Vidusceļa meklējumos, vadošais piena pārstrādes uzņēmums “Food Union” kopā ar uztura speciālisti, uzturzinātnes maģistri Kseniju Andrijanovu piedāvā  apskatu par to, cik daudz cilvēkam jāpatērē cukurs un kā panākt tā samērīgu lietošanu.

Lasīt vairāk
Vairāk jaunumu

Mediju kontaktpersona

Ērika Kirsone-Kriviņa 

As "Rīgas piena kombināts" sabiedrisko attiecību konsultante

erika.kirsone-krivina@mmacomms.lv

+371 26390540